Καριέρα

Ημερομηνία: 11/05/2020

7 συμβουλές για μια επιτυχημένη καριέρα χωρίς πτυχίο!

καριέρα χωρίς πτυχίο

Σίγουρα έχετε ακούσει ιστορίες για πετυχημένους “self-made” επαγγελματίες, έχετε παρακολουθήσει σειρές ή ταινίες με τις ιστορίες ταλαντούχων ανθρώπων που μπόρεσαν να διαπρέψουν στον επαγγελματικό τομέα, με μοναδικό όπλο το μυαλό τους, την ευρηματικότητα και το πάθος τους ή για εφήβους «θαύματα» που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν οποιονδήποτε φραγμό και να φτάσουν στην κορυφή, χωρίς να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αφήνοντας όμως πίσω ιστορίες, μύθους και εξαιρέσεις, πόσο εύκολό είναι να πετύχετε επαγγελματικά χωρίς το περιβόητο «χαρτί»;

Είναι εφικτό για όσους δεν είχαν την ευχέρεια για οποιονδήποτε λόγο να σπουδάσουν, να μπορέσουν να ελιχθούν και να πετύχουν σε μια αγορά που αναζητά ξεχωριστούς unicorns, αριστούχους διπλωματούχους και εξειδικευμένους επαγγελματίες και όλα αυτά στη μαγική ηλικία των 25;

Καριέρα χωρίς πτυχίο; Σίγουρα ναι… αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις!

Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι, ούτως ή άλλως, η απόκτηση ενός πτυχίου δεν διασφαλίζει απαραίτητα και μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία…

Στην περίπτωση λοιπόν που δεν μπορέσατε (ή δεν σκοπεύετε!) να πάτε σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και σε αίθουσες διδασκαλίας, ετοιμάσαμε 7 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να προετοιμαστείτε κατάλληλα, να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει και να επιδιώξετε μια καριέρα χωρίς πτυχίο!

#1. Πρέπει να το θέλετε…ΠΟΛΥ!

Το Α και το Ω για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, είτε είστε πτυχιούχοι είτε όχι!

Μια “can do” νοοτροπία…είτε βρίσκεστε σε αναζήτηση εργασίας, είτε θέλετε να «ανέβετε τα σκαλοπάτια» μέσα σε μια εταιρεία, είτε σκοπεύετε να δημιουργήσετε ή να αναπτύξετε ένα προσωπικό σας εγχείρημα.

Η θέλησή σας να πετύχετε επαγγελματικά, η ανθεκτικότητά σας σε οποιαδήποτε αποτυχημένη προσπάθεια και φυσικά η επιμονή σας στο να είστε προσηλωμένοι στους στόχους σας, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε!

#2. Προσαρμοστικότητα και ευελιξία.

Η ψυχολογία «του μαχητή» που οφείλετε να έχετε, θα πρέπει να συνδυαστεί και με μια γερή δόση προσαρμοστικότητας στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις καθώς και ευελιξίας στις επαγγελματικές σας κινήσεις και αποφάσεις. Οποιαδήποτε «ακαμψία» από την πλευρά σας ενδεχομένως να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία σας.

#3. Εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες

Μια καριέρα χωρίς πτυχίο χτίζεται και με τις ευκαιρίες που έχετε μπροστά σας και τον τρόπο με τον οποίο τις αξιοποιείτε!

Ευκαιρίες για θέσεις εργασίας στις οποίες ποτέ δεν είχατε φανταστεί ότι θα μπορούσατε να απασχοληθείτε και να ανταπεξέλθετε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στον εαυτό σας, ευκαιρίες να παρουσιάσετε και προωθήσετε ένα δικό σας εγχείρημα, ευκαιρίες να γνωρίσετε ανθρώπους να σας στηρίξουν. Αξιολογήστε και αδράξτε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά σας!

#4. Δικτυωθείτε

“Courage starts with showing up and letting ourselves be seen” (Brene Brown)

Η επαφή και επικοινωνία με φίλους και γνωστούς, η δικτύωση με επαγγελματίες στο Linkedin, είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο προτείνουμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

Βρείτε το θάρρος και τους τρόπους να προβάλετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας, τη δουλειά σας, τις αξίες αλλά και εκείνα τα χαρακτηριστικά που σας διακρίνουν και σας κάνουν μοναδικούς! Σίγουρα τα πτυχία έχουν αξία, αλλά τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητας παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο…αν όχι και μεγαλύτερο!

#5. Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας!

Θέλετε να αποκτήσετε βασικές γνώσεις σε ένα αντικείμενο που δεν καταφέρατε να σπουδάσετε και θεωρείτε ότι σας ταιριάζει; Να εξειδικευτείτε σε ένα συγκεκριμένο τομέα; Να εξερευνήσετε τις νέες τάσεις ενός επαγγελματικού κλάδου που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον;

Εύκολα μπορείτε πλέον να αντισταθμίσετε, ως ένα βαθμό, την έλλειψη πτυχίου μέσω της παρακολούθησης σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της απόκτησης ενός ή πολλαπλών πιστοποιητικών και διπλωμάτων, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις σας και ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το βιογραφικό σας.

Με απεριόριστες επιλογές ως προς τη θεματολογία, τους τρόπους παρακολούθησης και τη χρονικής διάρκειας του εκάστοτε προγράμματος, οι τρόποι εκμάθησης έχουν πάρει μια εντελώς νέα μορφή και είναι στο χέρι σας να αξιοποιήσετε όλες τις διευκολύνσεις που παρέχουν.

Μην ξεχνάτε ότι η έλλειψη απόκτησης των απαραίτητων γνώσεων και εξειδικεύσεων μέσω εναλλακτικών οδών, σίγουρα θα αποτελέσει παράγοντα που θα επιβραδύνει την πορεία σας. Μια επιτυχημένη καριέρα χωρίς πτυχίο είναι πιθανή, αλλά έχοντας αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια τεχνογνωσίας πάνω στο αντικείμενο σας.

#6. Ενδυναμώστε τα soft skills σας

Με ή χωρίς πτυχίο, η ανάπτυξη των soft skills είναι αναγκαία. Η δημιουργικότητα, η αποτελεσματική επικοινωνία, η ομαδικότητα, η προσαρμοστικότητα και η αυτοπεποίθηση, αποτελούν πλέον απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτετε για να μπορέσετε να εξελιχθείτε ως επαγγελματίες στην αγορά.

#7. Μην τα παρατάτε!

Ορισμένες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η αποτυχία και σίγουρα η έλλειψη ενός διπλώματος μπορεί να σας κλείσει μερικές πόρτες, είτε κατά την αναζήτηση εργασίας, είτε σε συνεντεύξεις είτε στην επαγγελματική σας εξέλιξη.

Οφείλετε να αποδεχτείτε τις στιγμές όπου τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το αρχικό σας σχέδιο, να σκεφτείτε τις εναλλακτικές που έχετε, να δρομολογήσετε τις επόμενες σας κινήσεις και να συνεχίσετε. Μπορεί να χάσατε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο…